Veelgestelde vragen

 Welk tarief rekent Huisarts Behandelcentrum Hoorn voor de bovenooglidcorrectie voor beide ogen?

De totale kosten van de behandeling bedragen  € 750,-

De intake is vrijblijvend.

Over het algemeen wordt deze ingreep niet vergoed door de zorgverzekeraar. Als ooglidcorrecties door uw zorgverzekering wèl worden vergoed, bijvoorbeeld omdat u daarvoor aanvullend verzekerd bent, is het zinnig eerst aan uw verzekeraar te vragen of dat ook geldt als u dat in het huisartsbehandelcentrum laat doen. U kunt, in het geval dat uw verzekeraar alleen de plastisch chirurg betaalt, er om financiële redenen dus beter voor kiezen om de ingreep bij een plastisch chirurg te laten doen. U moet dan uw huisarts vragen of hij of zij u wil verwijzen. Bedenk wel dat in dat geval wel uw eigen risico wordt aangesproken.

Kan ik na een ooglidcorrectie de volgende dag weer aan het werk?

Dat is mogelijk, maar minder wenselijk, met name als u een representatieve functie heeft. U dient er rekening mee te houden dat het gebied rond uw ogen na de ingreep rood en opgezwollen zal zijn. Eventuele bloeduitstortingen verdwijnen doorgaans binnen twee weken. Zwellingen zijn na een week of zes tot acht verdwenen.

Waarom is een kleine chirurgische ingreep uitgevoerd door een huisarts minder kostbaar dan in ziekenhuis of kliniek?

Huisarts Behandelcentrum Hoorn kan gebruik maken van de reeds bestaande faciliteiten en behandelkamers van praktijkgebouw Velius’ Hoed en kan daarom concurreren met ziekenhuis en kliniek.

Mag een huisarts ingrepen doen die doorgaans worden uitgevoerd door plastisch chirurg of oogarts?

Elke BIG geregistreerde arts mag de geneeskunde in volle omvang uitoefenen. Een huisarts mag kleine chirurgische ingrepen uitvoeren als hij zich hierin heeft bekwaamd. Huisarts H.W. Wybenga legt zich al vele jaren toe op kleine chirurgische verrichtingen in de huisartsenpraktijk. Hij heeft zich bekwaamd in het uitvoeren van bovenooglidcorrecties onder begeleiding van collega huisarts J.W. van den Dool, mede-auteur van het hoofdstuk over ooglidcorrecties van het Handboek verrichtingen in de huisartspraktijk van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Waardoor neemt de ingreep bij u zo’n 90 minuten?

Ik neem voor deze ingreep graag ruim de tijd.  Onder meer omdat ik dan kan genieten van het niet hoeven haasten. Daardoor heb ik onder andere de tijd om  alle bloedende vaatjes zorgvuldig dicht te schroeien met als resultaat doorgaans zeer weinig bloeduitstortingen en een snel herstel.

Bovendien wordt het koelen meteen na de ingreep nog op de praktijk gedaan.

Voordelen van ruim de tijd nemen zijn:

  • Aanmerkelijk minder bloeduitstortingen
  • Ontspannen sfeer
  • Minder zorg of angst

Moet ik de eerste dagen na de ingreep halfzittend slapen?

Nee, dat is na de ingreep bij mij totaal overbodig aangezien de kans op nabloeding door de zorgvuldige bloedstelping nihil is.

Moet ik van te voren Arnica druppels innemen en/of daarna de huid ermee insmeren?

Nee, gezien de geringe kans op aanmerkelijke bloeduitstortingen, acht ik dat dat niet zinnig. 

Is het verstandig om littekenzalf te gebruiken?

Nee, dat is volstrekt niet nodig. De littekens van de ingreep genezen fraai door de gehanteerde hechttechniek, het tijdig verwijderen van de hechting en de van nature goede doorbloeding in het gebied.